Nieuwsbericht. Almere leuker dan Rotterdam met behulp van een festival.

In Rotterdam kletsen ze al jaren over een gezellig avondje uit. In Almere hebben ze er nu een. Gister is de eerste editie van Zomeropera, een feest voor opera, operette, muziektheater en musical, in een hangar op Lelystad discreet begonnen.
diner show
Bescheiden, omdat initiatiefnemer en theaterregisseur Johnny Kuiper, pas afgelopen juni het groene licht en 300.000 euro toelage kreeg om met zijn festival te gaan. Dientengevolge ontstonden er wel wat organisatorische moeilijkheden en is het overzicht dat verder in september in Almere en Culemborg wordt voortgezet nog niet volledig rond.

Desalniettemin aan Kuipers plannen voor de tweede aflevering volgend jaar te oordelen, zouden Almere en de provincie Flevoland en Gelderland zich zelf in zeer stralende culturele schijnwerpers kunnen plaatsen. Volgend jaar wil Kuiper de opera Nixon in China van John Adams brengen, plus Adams’ musical I was looking at the ceiling and then I saw the sky, over de aardschok in San Francisco in 1994.

Hij hoopt dat het Onafhankelijk Toneel en Rotterdams Philharmonisch Orkest hun gezamenlijke productie van Adam’s opera The death of Klinghoffer, die in april 2004 in Rotterdam in premiere gaat, op zijn festival te kunnen herhalen.

Voorts heeft Kuiper een opera over Alzheimer gereserveerd bij componist Chiel Meijering, met een tekst die specifiek geschreven is door Alzheimerspecialist arts Bert Keizer. Als klap op de vuurpijl zal Kuiper een ‘wedstrijdje’ uitschrijven onder 180 operetteverenigingen in Holland. De vier winnaars zullen exclusief voor het festival iedere een werk spelen uit de vier hoofdstromen van de operette – Oostenrijk (Weense operette, Frankrijk (Offenbach), Engeland (Gilbert and Sullivan) en Spanje (Zarzuela).

Voorlopig is de allereerste editie dus enigszins ingetogen van opzet. Als festivalthema koos Kuiper 100 jaar burgerluchtvaart en plaatste de muziektheaterproducties in een hangar op Lelystad Aiport. De surrealistische ambiance van het kleine vliegveld met zijn sportvliegers, die ook nog gratis stunts hoog in de wolken uitvoeren, verhoogde het theatergevoel alleen maar.

Gezellig uit


Desalniettemin biedt het festival Zomeropera ook spanning? Voor een eerste dinnershow editie is hier een veelbelovend visitekaartje gepresenteerd. Met dit festival is een oude droom van theaterregisseur Johnny Kuiper realiteit geworden. Een waaier van alle vormen van muziektheater voorstellen, van opera tot operette en musical, maar ook experimenteel muziektheater. Een ander belangrijk onderdeel is ruimte bieden; niet exclusief website aan professionals, maar ook aan vakstudenten en zelfs kinderen.

En zo huppelden en rapten in de hangar in Lelystad tussen een Fokker lesvliegtuig en een Ultra Light, zeer jonge kinderen van de Balletschool Almere in
hun produktie Anthony, over het leven van vliegtuigbouwer Anthony Fokker. Moraal van hun schoolvoorstelling: maak je geen zorgen, ook Anthony Fokker presteerde niets op school, maar werd toch groot. De performance wordt in september in Almere herhaald, in een langduriger versie waarin de hit van Idolswinnaar Jamai, Step right up, met zijn autorisatie is geregistreerd.

Minder geslaagd was de werkplaatsproductie over de rampspoed met het Herculesvliegtuig met fanfaremusici in Eindhoven. De noodzakelijkheid van dit stuk ontbrak geheel.

Uitstekend was desalniettemin de uitvoering van twee muziektheaterstukken van Bertolt Brecht met muziek van Kurt Weill en Paul Hindemith over Charles Lindbergh en zijn baanbrekende 1e vlucht over de Atlantische Oceaan. Dirigent Jurjen Hempel maakte van deze stukken, in regie van Johnny Kuiper, een muzikaal festijn, met een perfect spelend jong Almeers Philharmonisch, prima solisten en een behoorlijk zangkoor.

Hier ligt de felheid van het festival – sterke aktes die niet vaak worden gebracht opvoeren. Zomeropera lijkt een uitstekend initiatief en moet vanzelfsprekend een kans krijgen. Om bij het thema van dit festival te blijven: de 1e aflevering lijkt op de 1e vlucht van de gebroeders Wright – een wat hobbelig begin, met een korte stijging, niettemin met een grote belofte voor de toekomst en met belangrijke consequenties voor Almere, Flevoland en Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *